Merhaba, benim de hakkında yeni bilgi edindiğim Progressive Web Apps hakkında araştırmalarımdan da yola çıkarak bilgi vereceğim.
Öncelikle nasıl ortaya çıktığından bahsedelim. 2015 yılında Frances Berriman ve Google Chrome mühendisi Alex Russell tarafından ortaya çıkmıştır şu an tüm modern tarayıcılarda da sorunsuz olarak çalışmaktadır.
Neden bu teknolojiyi kullanmalıyız?
İlk duyan bütün geliştiricilerin de soracağı bir soru olduğunu tahmin ediyorum. Progressive Web Apps ziyaret ettiğiniz siteye girdiğinizde size Snackbar tarafından bu siteyi telefonun ana ekranına ekler misiniz diye bir soru yöneltiyor eğer eklemeyi kabul ederseniz artık ikona tıklayıp girdiğinizde tıpkı bir mobil uygulama şeklinde açılıyor ve o mantıkta çalışıyor.
Progressive Web Apps’in Özellikleri
- Service Worker ile slow internet rağmen hızlıca yüklenme,
- Bir uygulama gibi telefonun ekranında icon koyabilme,
- Full Screen sayfa gösterimi ve Splash Screen,
- Push Notification gönderme,
- Service Worker’ın gelişimi ile internet olmadan da çalıştığı gibi yavaş internet bağlantısında da sorunsuz çalışma,
- Kullanıcıyı google play ve ya app stor’a yönlendirmeden tarayıcı üzerinden ana ekrana icon ekleme,
- Uygulama navigationunu ve uygulama interactionlarını kullanabilme,
- Cep telefonunuza sadece kısayol iconu eklediği için mobil uygulamaları yüklerken karşılaştığımız yetersiz hafıza sorunu ile karşılaşmama.
Progressive Web Apps Çalışma Prensipleri
Manifesto bir JSON file ile başlar uygulamanın görünümü ve nasıl çalışacağı ile Web App Manifest ilgilenir. Tarayıcı üzerinden native app bir görünüm sağlar adres çubuğu (tarayıcıdaki url kısmı) ortadan kalkar Splash Screen yani her hangi mobil uygulama açılırken açılışta gözüken logo dan eklemenizi sağlar
Service Worker
Yukarıda bahsettiğim gibi çevrim dışı kullanımda yani internetiniz yokken uygulamayı kullanmanızı sağlar aynı zamanda uygulamayı tekrar ziyaret ettiğinizde ana sayfa daha hızlı bir biçimde yüklenir.
Push Notification
Push Notification web sitesinin tarayıcı üzerinden bildirim göndermesini sağlayan bir servistir.
Peki bu Progressive Web Apps’i kullanan siteler hangileri buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz
Dipnot: Aralarında bizimde ziyaret ettiğimiz sitelerin bir kaçı bulunmakta 🙂
Bugünde yeni ismini duyduğum ve benimde araştırıp biraz bilgi edindiğim ve sizinle paylaşmak istediğim bir teknolojiyi anlattım bence gelecekte daha çok kullanılacak bir teknoloji hemen öğrenmeye başlayıp farkınızı yaratabilirsiniz 🙂